
Czy twarożek w połączeniu z olejem może uchronić przed rakiem?
9 października 2015Nastąpił przełom na rynku dietetycznym! Czym dokładnie jest dieta dr Budwig, jakie są jej główne zalecenia, wady oraz zalety?
Autorką diety jest niemiecka badaczka – Joanna Budwig. Po wielu latach nad kwasami tłuszczonymi Omega-3, pokusiła się o stworzenie własnych zaleceń dietetycznych, które oparte będą na mieszance oleju lnianego i białego, chudego twarożku. Zdaniem autorki jadłospisu, kombinacja ta ma zapobiegać nadwadze, cukrzycy, a nawet… nowotworom. Na czym jednak dokładnie polega ten sposób żywienia?
TWAROŻEK + OLEJ LNIANY
To połączenie stanowi podstawę całej diety. Należy jednak pamiętać, żeby sięgać bo olej tłoczony na zimno i nie oczyszczany w żaden sposób. Dwuskładnikową pastę należy miksować przez około 5 minut, co w konsekwencji pomoże na lepsze przyswajanie białek w organizmie.
STANOWCZE NIE! DLA TŁUSZCZY
Autorka diety wyklucza spożywanie jakichkolwiek tłuszczy, poza wspomnianym już olejem lnianym. W szczególności zakazane są tłuszcze rafinowane bądź uwodornione. Dr Budwig nakazuje także eliminację potraw smażonych, mięsa oraz tłustego nabiału.
PRODUKTY WSKAZANE
Przede wszystkim należy postawić na świeże owoce i warzywa. Oprócz tego, wskazane są mleczne produktu ukwaszone, jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny. Budwig zaleca także spożywanie pieczywa z pełnego przemiału oraz ryb oceanicznych lub morskich.
PRODUKTY DOZWOLONE, CHOĆ NIE WSKAZANE
Istnieje wąska grupa produktów, które – choć nie są wskazane w diecie – są dozwolone. Można je sporadycznie spożywać bez obaw o większe niepowodzenie w efektach. Należą do nich mięso i drób, lecz wyłącznie nieprzetworzone, niskotłuszczowe oraz najlepiej – pochodzące z upraw ekologicznych.