W obecnych czasach dużo mówi się o wpływie jedzenia na stan naszego zdrowia. Powszechnie uważa się, że do najzdrowszych produktów zalicza się owoce oraz warzywa. Zawierają one wiele witamin, które warunkują prawidłowy rozwój organizmu. Ma to duże znaczenie i powinniśmy świadomie wybierać te produkty, które dominują w naszej diecie. Tym bardziej, że żyjemy w takich realiach, gdy większość rzeczy w sklepach to sztuczne substancje, które uzyskane są w procesach technologicznych. Zawierają duże ilości chemicznych polepszaczy, które mają za zadanie przedłużać ich trwałość oraz powodować, że ich produkcja będzie tańsza. Inne z nich odpowiedzialne są chociażby za nadawanie odpowiedniej barwy lub aromatu. Jest to w pewien sposób oszukiwanie ludzi, ponieważ zawsze kupujemy jakieś produkty z nadzieją, że będą one zawierały wszystkie potrzebne nam wartości odżywcze i będą pochodzenia naturalnego. Okazuje się, że wszystko doczekało się swojego sztucznego odpowiednika.

Mięso oddzielane mechanicznie

Warzywa to samo zdrowie! (sxc.hu)

Warzywa to samo zdrowie! (sxc.hu)

Tak jest nawet w przypadku mięsa. Zamiast dodawać prawdziwe składniki to stosuje się MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie. W praktyce są to zmielone skóry, kości i tłuszcz. Posiada bardzo mało składników naturalnych, które byłyby dla człowieka potrzebne. Podobnie jest z serami, które również potrafią być wytworzone ze sztucznych składników. Pomysłowość zakładów produkujących żywność jest nieograniczona. Potrafią oni przygotować potrawy, które powstają z proszku w ciągu kilku minut. Wiadomo, że jest to ogromna ilość chemii, ale ludzie i tak decydują się na kupienie ich. Powinniśmy bardziej świadomie podchodzić do tego zagadnienia i unikać produktów, które nie reprezentują żadnych wartości odżywczych.

GMO

Na szczęście warzywa w dużej mierze są naturalne. Co prawda powstają wersje, które są GMO, czyli modyfikowane genetycznie. Nie dotyczą one jednak wszystkich rodzajów roślinności, a skupiają się przede wszystkim na kukurydzy. Nie ma też dowodów na to, że takie modyfikacje mogą być szkodliwe dla człowieka. Pod względem biologicznym są one takie same jak naturalne rośliny, ale mają podwyższoną odporność przed mrozami itd. Wykorzystywanie takich właściwości jest dobre, ponieważ możemy liczyć na mniejsze straty, które spowodowane są przez usuwanie tych roślin ze względów na to, że przymarzły lub zgniły. Jeżeli możemy w ten sposób wpłynąć na ilość dostępnego pożywienia to powinniśmy to stosować. Sprzedaż marchwi oraz innych warzyw jest duża i dlatego sadzenie ich jest opłacalne dla rolników.

Warto zajrzeć również na: