O wartościach odżywczych szpinaku i korzyści z jego obecności w menu powiedziano już niemalże wszystko. Wiemy, że szpinak jest bogaty w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy oraz, że jego regularne spożywanie może ustrzec przed nowotworem. Jednak dla większości z nas szpinak wciąż jawi się jako mało atrakcyjna wizualnie ciemnozielona papka o mdłym i ogólnie nieciekawym smaku. Odczucia te niejednorkrotnie nie są w stanie zmusić nas do włączenia szpinaku do diety. Jest jednak na to skuteczny, pyszny i słodki sposób.

Któż z nas nie lubi słodyczy. Przepadają za nimi niemal wszyscy, choć oficjalnie niewielu z nas się do tego przyznaje. Słodycze to bowiem z dietetycznego punktu widzenia – samo zło. Puste kalorie, które są źródłem podwyższonego poziomu cholesterolu, narastającej tkanki tłuszczowej i próchnicy zębów. A gdyby tak słodycze były jednocześnie zdrowe?

b

Szpinakowe Love to gratka zarówno dla miłośników słodkich przekąsek jak wrogów szpinaku. Jest to ciasto, którego smak idealnie koresponduje pomiędzy aromatowym szpinakiem a słodyczą klasycznego biszkoptu. To wydawać by się mogło, mocno ryzykowne i skazane na niepowodzenie połączenie smaków, okazuje się być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ciast. Dodatkowo otrzymujemy produkt niezwykle atrakcyjny wizualnie – żywa zieleń szpinakowego biszkoptu energetyzuje i przyciąga ciekawskich smakoszy.

Do przygotowania ciasta szpinakowego nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy paczka mrożonego szpinaku, dwie szklanki mąki (po szklance krupczatki i pszennej), 3 jajka, 3łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gram cukru i szklanka oleju.

a

Rozmrożony szpinak odsączamy dokładnie z wody. W misce miksujemy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajem6y odsączony szpinak i dla pewności, aby nie pojawił się żaden większy kawałek – całość rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu stopniowo dodajemy olej. Gładką masę wykładamy na tortownicę i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Ostudzony szpinakowy biszkopt kroimy na dwie lub trzy części. Teraz czas na krem. Będziemy potrzebowali do jego przygotowania 250 gram serka mascarpone, 600 ml śmietany 36% ora szklanki cukru pudru. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem i dodajemy stopniowo cukier. Następnie powoli mieszamy ją z serkiem mascarpone. Gotową masą przekładamy biszkopt. Wierzchnią warstwę biszkoptu wyrównujemy tak, aby ciasto miało równe brzegi. Jego nadmiar odkładamy na talerz. Pokrywamy całe ciasto białym kremem. Na wierzch dodajemy odłożone na talerz ciasto i posypujemy je owocami granatu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Szpinakowe Love gotowe.

Ciasto ma delikatny i słodki smak, a masa z mascarpone idealnie dodaje mu śmietankowego posmaku. Lekko kwaskowe owoce granatu przełamują słodycz i sprawiają, że ciasto nabiera wyraźniejszego smaku. Szpinakowe Love to idealny sposób na przemycenie szpinaku w słodkim deserze a także miła i ciekawa odmiana od tradycyjnych ciast.

Warto zajrzeć również na: