Piece konwekcyjno parowe – Stosowane nie tylko w gastronomii

Piece konwekcyjno parowe – Stosowane nie tylko w gastronomii

25 sierpnia 2020 0 przez admin

Wiele osób niezwiązanych z gastronomią zapewne nawet nie słyszała nigdy o urządzeniu jakim jest piec konwekcyjno parowy. Jednak dla specjalistów jest to element, którego w kuchni po prostu nie może zabraknąć. Jego możliwości sprawiają, że można w nim przygotować prawie wszystko, nie tylko szybciej ale także smaczniej. Gdzie prócz restauracji znajdzie on zastosowanie?

Szkoła i przedszkola

Obiady w przedszkolu je większość dziec i i podobnie jest także w szkole. To właśnie dlatego kuchnia w tych miejscach musi działać bardzo sprawnie, w końcu często trzeba przygotować setki posiłków, które muszą zostać dostarczone dziecią ciepłe. Wszystko to sprawia, że kucharze potrzebują odpowiedniego sprzętu aby być w stanie ugotować wszystko na czas. Niestety szkoły często wyposażone są w przestarzałe urządzenia i tak naprawde osoby tam pracujące mogą liczyć tylko na siebie. A wystarczyłoby zakupić piece konwekcyjno parowe, które w znacznym stopniu przyspieszyły i ułatwiłyby pracę.

Zalety posiadania pieca

Posiadanie pieca jest opłacalne z kilku powodów, dzięki posiadaniu wielu funkcji takich jak gotowanie, blanszowanie, pieczenie, rozmrażanie, grilowanie może zastąpić wiele innych urządzeń. Jednak największą jego zaletą jest oszczędność, potrafi zmniejszyć użycie wody i energii elektrycznej nawet o 50%! To sprawia, że w dłuższej perspektywie czasu posiadanie takiego pieca jest zdecydowanie bardziej opłacalne niż innych podobnych urządzeń.

Warto zajrzeć również na: