Jedna z lepszych rzeczy, które możemy zrobić na śniadanie są naleśniki. Zdrowe, pożywne a do tego smaczne. Doskonałe rozwiązanie dla wegetarian lub osób wrażliwych na gluten.

Naleśniki tradycyjne różnią się od naleśników bezglutenowych jedynie mąką. Wystarczy mąkę tortową lub pszenną zamienić na mąkę gryczaną, ryżową lub mąki z ciecierzycy tzw. socca. Ułatwieniem jest to, że mąki nie trzeba specjalnie mielić większość sklepów posiada je w swoich asortymentach.

Jednym z najważniejszych elementów naszych ukochanych naleśników jest nadzienie. Każdy robi je według własnego przepisu. Wymyślonego lub pochodzącego z rodzinnego domu. Nadzienia są słodkie i wytrawne. Chociaż te drugie, częściej podawane są w porze południowej aniżeli o świcie. Najpopularniejszym nadzieniem do naleśników jest Nutella. Czekoladowo-orzechowa masa uwielbiana niemalże przez każdego miłośnika słodkości. Można powiedzieć, że jego rywalem jest nadzienie serowe. Uwielbiane przez babcie i gospodynie szkolnych stołówek. Często polewane śmietaną lub jogurtem. Jednym słowem jest to klasyk. Zostając przy naleśnikach z polewami, można wspomnieć o naleśnikach o smaku Pinacolady. Nadzienie jest ananasowo-kokosowe. Najlepiej, jeśli zamoczymy wiórki kokosowe w serku homogenizowanym, a po czasie wkroimy świeżego ananasa. Można dosłodzić cukrem pudrem. Powinna w ten sposób powstać dosyć gęsta masa. Gotowe. Możemy smarować nasze naleśniki masą o smaku Pinacolady. Dodatkowo polejmy naleśniki czekoladą mleczną lub gorzką. Można zrobić ją poprzez kąpiel wodną.

Naleśniki

Naleśniki /sxc.hu

Chociaż naleśniki zabierają więcej czasu niż tradycyjna kanapka sniadaniowa, lepiej poświęcić więcej czasu na pyszne śniadanie niż od rana pracować i wybierać meble do biura Warszawa.

Warto zajrzeć również na: