Ludzie od zarania dziejów starają się opracowywać nowe metody, które pozwoliłby im na przedłużanie daty przydatności do spożycia. Szczególnie istotne stało się to w czasie, gdy ludzie zmienili koczowniczy tryb życia w osiadły. Konieczne wtedy stało się zagospodarowanie plonów, które były wytwarzane w ilości większej niż konieczne do wyżywienia wszystkich członków danej społeczności. Ludzie wiedzieli jednak, że nie zawsze będzie urodzaj i wyrzucanie nadmiarowego jedzenia jest po prostu głupie. Z tego powodu starano się za wszelką cenę sprawić, aby takie pożywienie możliwe było do konsumpcji nawet po kilku dniach po zerwaniu. Na przestrzeni lat powstało tak wiele sposobów na konserwację żywności, że bez problemu możliwe jest zwiększenie tego okresu nawet wielokrotnie. Niektóre z nich używane są nawet w dzisiejszych czasach.

Sposoby przedłużania przydatności do spożycia

Jednym z podstawowych sposobów jest obróbka termiczna. Gotowane jedzenie ma znacznie dłuższą ważność niż surowe. Dzieje się tak dlatego, że podczas pieczenia dochodzi do zabijania bakterii, wirusów oraz innych drobnoustrojów chorobotwórczych. To wszystko sprawia, że taka żywność zostaje pozbawiona elementów, które powodują jej psucie. Nie oznacza to jednak, że tak pozostanie na zawsze. Z czasem pojawią się nowe drobnoustroje chorobotwórcze, które zakażą żywność ponownie. Jednak zyskujemy kilka dni, gdy będzie ono nadawało się do spożycia. Inną metodą są fermenting crock, czyli naczynia do fermentacji jedzenia. Stosowane są już od dziesiątek lat np. do kiszenia kapusty czy ogórków. Tak kwaśne środowisko jest zabójcze dla bakterii i tak naprawdę dzięki temu przedłużamy przydatność o bardzo długi czas. Takie przetwory mogą stać nawet miesiącami i nic złego się z nimi nie stanie. W Polskiej tradycji są wykorzystywane już od dawna i każdy ma z takimi produktami styczność na co dzień.

Chemiczne konserwanty

Świeże warzywa nie zawsze są najlepszym rodzajem pożywienia /sxc.hu

Świeże warzywa nie zawsze są najlepszym rodzajem pożywienia /sxc.hu

W dzisiejszych czasach stosowane są również chemiczne konserwanty, których zadaniem jest sztuczna konserwacja jedzenia. Są one bardzo skuteczne, ale niestety kosztem wartościowości takiego pożywienia. Takie środki są dla nas szkodliwe i w dłuższej perspektywie mogą być dla nas po prostu zabójcze. Dlatego każdy z nas powinien podchodzić do tego tematu z należytą uwagą. W przeciwnym razie może okazać się, że na starość będziemy cierpieć na różnego rodzaju choroby. Można też przekazać wadliwe (uszkodzone) geny swojemu potomstwu. Między innymi z tego powodu rodzi się coraz więcej chorych dzieci.

Warto zajrzeć również na: