Dużo z nas uwielbia poznawać nowe smaki. Głównie przynoszą nam je kuchnie egzotyczne, ale niestety nie wszyscy mamy odwagę, by skosztować egzotycznych dań.

Można powiedzieć, że na taka wycieczkę kulinarną przydałoby nam się oprogramowanie do zarządzania ryzykiem

Ku zaskoczeniu dania egzotyczne nie zawsze muszą być czymś dziwnym czy drogim. Często to właśnie połączenie znanych nam już smaków wydaje się być egzotyczne i warunkuje to, że smak jest zupełnie inny jakbyśmy przypuszczali. Jednym z takich smaków jest gorzki melon nadziewany wieprzowiną. Teoretycznie są to bardzo znane nam smaki. Ale ich połączenie to dopiero niespodzianka. Gorzkie potrawy są w Chinach popularne szczególnie w upalne dni, dodatkowo jeśli  są tam warzywa nasz posiłek jest idealny.

Co będzie nam potrzebne do dania?
melon(sxc.hu)

melon(sxc.hu)

Przede wszystkim dwa melony. Najlepiej jeśli będą to gorzkie melony, ale jak damy zwykłe tez się nic nie stanie. Przecież w Polsce nie jest aż tak gorąco. Dodatkowo będziemy potrzebować, oleju arachidowego, ok. 200 gram wieprzowiny, suszone grzyby, skrobię kukurydzianą, sosu sojowego – ciemnego, wina wytrawnego, łyżeczkę soli, biały pieprz mielony, olej sezamowy.

Jak widać, składniki do przygotowania potrawy nie są jakieś straszne niedostępne. Oczywiście z zakupem skrobi kukurydzianej czy olejem archadiowym możemy mieć problem, ale gdy pójdziemy do większego sklepu powinniśmy znaleźć. Równie dobrze możemy użyć zamienników, np. oleju sezamowego lub skrobi ziemniaczanej.

Jest to dowód na to, że nie trzeba się bać egzotyki. Jeśli nie jesteśmy pewni jakiejś potrawy możemy zapytać się z czego ona jest zrobiona. Jeśli robimy ją sami w domu to my decydujemy co dodamy do dania. Możemy też wcześniej spróbować składników.

Warto zajrzeć również na: