Czym jest piec konwekcyjno parowy?

Czym jest piec konwekcyjno parowy?

3 września 2020 0 przez Marta

Głównym zadaniem restauracji jest dostarczanie klientom najwyższej jakości potraw, wykonanych z jak najlepszych składników. Do tego zadania każda restauracja potrzebuje odpowiedniego wyposażenia, które pozwoli przygotować takie dania stosunkowo szybko i z najwyższą jakością. Jednym z rodzajów takiego wyposażenia są piece konwekcyjno parowe.

Dlaczego takie piece są niezbędne?

W większości restauracji urządzenia, z których korzystamy na co dzień w naszych kuchniach się nie sprawdzą. Jest to spowodowane tym, że urządzenia domowe nie są przystosowane do przyrządzania jedzenia dla dużej ilości osób, dlatego profesjonalne urządzenia jak piece konwekcyjno parowe są do tego niezbędne. Na jakiej zasadzie działają te urządzenia i w jakich branżach się przydadzą?

Jak działa taki piec?

Piec konwekcyjno parowy wykorzystuje zjawisko konwekcji, a odbywa się to poprzez dodanie niewielkiej ilości wody na wiatrak, który rozbija wodę na mniejsze krople, które następnie siatka grzewcza zamienia w parę. Para ta jest rozprowadzana po piecu i pozwala ona na pieczenie różnego rodzaju produktów. Tego typu piece są stosowanie nie tylko w restauracjach, ale również w cukierniach czy kuchniach hotelowych.

Warto zajrzeć również na: